•  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

WEEK ZONDER VLEES 2020: De grote vegetarische rookworstentest

Een aantal jaar geleden had de vegetariër keuze uit een aantal groenteburgers als kant-en-klare vervanging van vlees. Inmiddels is het vega-assortiment flink uitgebreid. Sinds enkele jaren zijn er ook meerdere vegetarische rookworsten op de markt.

Maar zijn deze eigenlijk wel gezond?


Onze stagiaire Marianne van Riet, rookworstfan maar ook al jaren vegetariër, zocht het uit en vergeleek 6 rookworsten op basis van de voedingswaarde en 5 rookworsten ondergingen een kritische smaaktest.


De 5 criteria waarop de rookworsten worden beoordeeld zijn:

1. Hoeveelheid verzadigde vetten

2. Hoeveelheid koolhydraten en toegevoegde suikers

3. Hoeveelheid eiwitten (om een goede vleesvervanger te zijn)

4. Hoeveelheid zout

5. De smaak (niet onbelangrijk)

1. Verzadigde vetten

De traditionele rookworst bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet staat erom bekend dat het het LDL-cholesterol (ook wel slechte cholesterol genoemd) van ons bloed kan verhogen. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom kiezen steeds meer mensen voor voeding dat laag in de verzadigde vetten is.

De vegetarische rookworsten bevatten allemaal veel minder verzadigde vetten dan de gewone rookworst. De Roockworst van de Vegetarische Slager bevat de meeste verzadigde vetten (maar nog steeds 3x minder dan de traditionele worst) en de vegan rookworsten van de AH de minste.

Winnaar(s): Vegan rookworst AH / Biologische vegan rookworst AH

Verliezer(s): De Roockworst

2. Koolhydraten

Bij de koolhydraten letten we ook op de “toegevoegde suikers”. De traditionele rookworst bevat nauwelijks koolhydraten en geen toegevoegde suikers. Een teveel aan suikers kan leiden tot gewichtstoename en is bovendien overbodig voor onze gezondheid.

De vegetarische rookworsten bevatten wel koolhydraten en wat toegevoegde suikers, maar niet heel veel.

Winnaar(s): Vegan rookworst AH / Biologische vegan rookworst AH

Verliezer(s): Unox

3. Eiwitten

Eiwitten hebben we nodig voor onder andere de spieropbouw. Nederlanders krijgen gemiddeld genomen (meer dan) voldoende eiwitten binnen. Vlees is rijk aan eiwitten en daarom is het belangrijk dat een vleesvervanger ook eiwitten bevatten. De vegetarische rookworsten bevatten bijna de helft minder eiwitten dan de gewone worsten, met uitzondering van de Garden Gourmet, deze bevat meer eiwitten dan de gewone worsten.

Winnaar(s): Garden Gourmet

Verliezer(s): Unox

4. Zout

Volgens het Voedingscentrum eet 90% van de Nederlandse volwassenen 4,75 gram zout per dag, wat meer dan 1 gram meer is dan wordt aangeraden. Een deel van deze volwassenen eet meer dan 6 gram zout per dag (6 gram is de maximale aanbevolen hoeveelheid). Een te veel aan zout kan leiden tot onder andere een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierziekten.

Vegetarische vleesvervangers bevatten vaak veel zout. Als we kijken naar de vegetarische rookworsten, bevatten ze evenveel of minder zout als de vleesvarianten. Zowel Unox als Valess bevatten evenveel zout als de traditionele rookworst, namelijk 2 gram zout per 100 gram, wat overeen komt met 33,3% van de maximaal aanbevolen hoeveelheid. De andere worsten bevatten minder zout.

Winnaar(s): Roockworst

Verliezer(s): Unox / Valess

5. Smaak

Over smaak valt te twisten! De worst die de één lekker vindt, hoeft niet lekker gevonden te worden door de ander. 5 van de 6 rookworsten zijn geproefd (helaas was de Garden Gourmet niet op voorraad) en bij de smaaktest werd gelet op:

 • Structuur
 • Kleur
 • Geur
 • Rook-smaak


Alleen de Unox-worst heeft de typische rookworstvorm, de andere worsten zijn per twee verpakt en zien eruit als gewone worstjes. Bij het aansnijden van de worsten, waren ze allemaal zeer gemakkelijk te snijden. Er was niet een duidelijke “knak” van het velletje zoals die bij de vleesvariant wel is. De Valess had nog wel een lichte “knak”, maar ook niet te vergelijken met de vleesvariant.


De binnenkant van de worsten ziet er vrij anders uit. De kleur is meer lichtroze en het is duidelijk te zien dat het een “nepworst” is. Hierdoor kan de worst minder uitnodigend zijn om te gaan eten. De geur van de worsten zijn wel als die van de rookworst, dus dat nodigt wel weer uit om te proeven.


De typische rooksmaak was duidelijker aanwezig bij de vegan rookworsten van de Ah. De niet-biologische vegan rookworst had een onbekende, kruidige smaak die niet direct te plaatsen was. Wellicht was dit de koriander of de ui. De Unox-worst had de meest flauwe smaak en miste de typische rokerige smaak.


Ondanks dat de worsten vrij zout zijn als we op de verpakking kijken, werden ze niet als zeer zout ervaren (niet meer dan de gewone rookworst, en die proeft best zoutig). Het was passend bij het product.

Welke worst is het gezondst?

Geen enkele worst kan bestempeld worden als “gezond”.
Toch is er een groot verschil tussen de worsten als het gaat om hoe “niet-gezond” een worst is. Zo scoort de Unox worst overal slecht (meestal het slechtst).

De Roockworst, Valess en Garden Gourmet zijn de middenmoot en de beste scoren de vegan rookworsten van de Albert Heijn.
Deze bevatten de minste eiwitten van alle worsten, maar met 7 gram eiwitten per 100 gram is het helemaal niet zo slecht.

Eindconclusie

Qua smaak en voedingswaarden winnen de rookworsten van de Albert Heijn.
Nog een bijkomend voordeel, deze worsten zijn ook nog eens goedkoper dan de Roockworst, Valess en Garden Gourmet. De goedkoopste is de Unox-worst, maar deze scoort het slechtst als het gaat om voedingswaarde en ook qua smaak staat deze ver onderaan.

De Grote winnaar: De vegan rookworst AH

De Grote verliezer: Unox

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.