•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

10 manieren om snel en gemakkelijk je suikerinname te minderen – deel 1

We eten teveel toegevoegde suikers! Volgens het RIVM krijgen we dagelijks al snel zo’n 20 klontjes (= 80 gram) suiker binnen. Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om niet meer dan 50 gram per dag te eten (= 12 klontjes) maar nóg liever zien ze dat we niet boven de 25 gram (=5-6 klontjes) toegevoegde suiker uitkomen.

Hoe komt het toch dat we zo hoog zitten in onze suikerinname?

Het antwoord: verstopte suikers.

Suiker is voor veel fabrikanten van voedingsmiddelen niet te weerstaan! Het is goedkoop, veel mensen houden van zoet dus het is een gemakkelijke smaakmaker en het doet ook nog eens dienst als conserveringsmiddel. Voor de producent is suiker dus een slimme toevoeging.

Maar wat als je je suikerinname wilt minderen?

Of je nu bewuster wilt eten, serieus met je gewicht aan de slag wilt gaan of van de huisarts te horen hebt gekregen dat je suikerziekte zal krijgen als je niets iets verandert aan je eetpatroon:


Je suikerinname minderen is een goede stap. Maar waar begin je? Hier de eerste 5 van de 10 stappen die je kan maken.

1. Lees de etiketten

Heeft iets een verpakking? Dan draai je deze om. Kijk bij de ingrediënten: Staat bij de eerste 5 ingrediënten (een vorm van) suiker? Dan heb je een suikerrijk product in handen! Nu zijn er veel meer benamingen van suiker, dus het blijft opletten. Zoek naar woorden die eindigen op ‘-ose’ of ‘-stroop’.


Staat groot op de voorkant ‘geen suiker toegevoegd’? Zoek dan zeker naar ingrediënten die zoet zijn zoals dadelpuree, vruchtenpuree o.i.d. Dan is dit ingrediënt gebruikt als zoetmaker i.p.v. suiker.

2. Drink geen suiker

Drink je vruchtensappen of frisdranken? Dan krijg je (te) snel (te)veel suikers binnen. Als je elke dag een glas versgeperste sinaasappelsap drinkt en je beperkt dit tot 1x per week dan bespaar je 31 suikerklontjes per week! Kijk ook eens op de site van de Consumentenbond waar ze meer producten vergelijken.

3. Wees zuinig met natuurlijke zoetmakers

Je kan er voor kiezen om je suikergebruik aan te passen door honing, rozijnen, agavesiroop of een ander zoetmiddel te gaan gebruiken. Hou er rekening mee dat ook honing nog steeds in wezen suiker is. Het is alleen een onbewerkte suiker.

4. Voorkom dat verleidingen niet voor het grijpen liggen!

De meeste suikers zitten in koek, snoep en snelle repen. Dé verleiding als je zin in zoet krijgt. Door slim je huis anders in te richten kun je deze suikerrijke verleidingen makkelijker weerstaan.

5. Gebruik suiker niet om met stress om te gaan!

Bij stressvolle situaties zijn we geneigd om naar suikerrijke producten te grijpen.

Leer jezelf dit af door andere oplossingen te vinden om met stress om te gaan.
Vindt je dit moeilijk? Dan helpen we je graag hierbij. Het Emotie-eten de Baas traject geeft duidelijke handvaten hoe je dit anders kan gaan doen.

Morgen deel 2 van deze blog. Heb je vragen? We horen graag van je!

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.