•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

RECEPT: Veganistische linzenburger

Heb je ook al de aflevering gezien van Het Groene Oosten over vegetarische vleesvervangers?

Hiervoor werd Stephanie gevraagd om mee te werken. Hoe vinden jullie dat ze het doet? Deze aflevering is een leuke aanleiding om dit recept van Marianne voor een vegetarische linzenburger te delen. Zelf vegetarische vleesvervangers maken is stukken goedkoper en vaak zelfs gezonder dan de kant-en-klaarproducten die snel teveel zout bevatten. 

Ingrediënten

  • 100 gram ongekookte, rode linzen (of 200 gram linzen in blik, deze zijn al gekookt)
  • 1 kleine zoete aardappel (ca. 150 gram)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 30 gram walnoten
  • 30 gram sesamzaad
  • 1 el gebroken lijnzaad voor de flexegg OF 1 kippenei voor een vegetarische burger
  • 2 el water
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • ¼ tl cayennepeper (optioneel)
  • Snufje zout en peper (naar smaak)
  • 25 gr meel naar keuze*
  • 3-6 el water
  • Olijfolie (om in te bakken)
  • Havermout (om de burgers mee te bedekken)


* Je kunt elke soort meel gebruiken die je prettig vindt en / of in huis hebt. Kun je niet tegen tarwe, dan kies je voor havermeel. Je kunt ook zelf havermout grof malen zodat je een wat grover textuur krijgt.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C. Schil de ui en snijd deze in 4-8 grove stukken. Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes.


Meng de zoete aardappel, ui en de teentjes knoflook (deze hoef je niet te schillen of persen) met de olijfolie in een ovenschaal en zet de ze 20-30 minuten in een voorverwarmde oven tot de zoete aardappel zacht is.

Breng ondertussen de ongekookte linzen aan de kook, bedekt in een laagje water. Laat ongeveer 15 minuten koken tot de linzen zacht zijn. (Gebruik je linzen uit blik, dan kun je deze stap overslaan.)


Bereid de flexegg: meng 1 el gebroken lijnzaad met 2 el water en laat dit 2 tot 3 minuutjes staan. (De flexegg kun je ook vervangen door een ei.)


Voeg alle ingrediënten, behalve het meel, samen in de keukenmachine of een goede blender. Maal zo fijn als je zelf prettig vindt. Voeg 3 el water toe om het beter te kunnen mengen, meer indien nodig.

Meng de mix met meel en laat de mix minimaal 30 minuten in de koelkast staan. (Heb je weinig tijd kun je deze stap overslaan, maar de burgers zijn makkelijker te vormen als ze wel in de koelkast hebben gestaan.)


Vorm burgers van de mix en bedek deze rondom met havermout. Bak ze ca. 5 minuten aan elke kant in olijfolie.

Voedingswaarde

258,1 kcal

10,3 gr eiwitten

15,3 gr vetten

23,3 gr koolhydraten

Wist je dat deze burger…

  • Ongeveer net zoveel calcium bevat als een klein glas melk vanwege de linzen en sesamzaadjes?
  • 6,6 gram voedingsvezels bevat dankzij de linzen en lijnzaad?
  • Meer gram ijzer bevat dan kip?
  • Net zoveel bètacaroteen bevat als een wortel?

 
Eet smakelijk!

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.