•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Recept: Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood, tegenwoordig iets waaraan veel mensen zich wagen. Maar waarom? 


Onze voeding bestaat voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, het is onze brandstof!

Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suikerhoudende producten. Een gemiddelde Nederlandse voeding bestaat voor zo’n 50% uit koolhydraten. Hierbij kun je denken aan graanproducten zoals aardappelen, rijst, pasta, brood, ontbijtgranen zoals havermout en muesli maar ook aan fruit, koek, snoep, gebak, chips en suikerhoudende dranken. 

Wanneer dagelijks teveel van deze brandstof wordt ingenomen en deze niet worden verbrand kan dit worden opgeslagen als vet. Op langere termijn kan dit leiden tot gewichtstoename of zelfs diabetes.

Door koolhydraten te beperken in de voeding en juist meer eiwitten en vetten toe te voegen gaat het lichaam eerder over tot een vetverbranding en zorgt het voor een stabiele bloedsuikerspiegel. 

Het verschil tussen een snee koolhydraatarm brood en een snee volkorenbrood?
Een snee kh arm brood bevat gemiddeld 5 gram kh
Een snee volkorenbrood bevat gemiddeld 15 gram kh 

Recept

Dit is een heerlijk koolhydraatarm brood recept op basis van lijnzaad en amandelmeel. Dit brood heeft een nootachtige smaak en een zachte structuur. De smaak van dit koolhydraatarm brood lijkt erg op die van normaal brood, wel is de structuur van het brood anders. In een handomdraai (10 minuten) gemaakt en weinig ingrediënten nodig.

Ingrediënten:

♥ 180 gram gebroken lijnzaad
♥ 50 gram amandelmeel
♥ 45 ml water
♥ 4 middelgrote eieren
♥ 1 el bakpoeder
♥ snufje zout

Tip: Voeg een eetlepel kaneel en/of een handvol ongezouten noten door de mix voor extra smaak. 

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop in een schaal de eieren en het water en zet apart. Pak nu een grote droge kom voeg de fijngemalen lijnzaad, amandelmeel, bakpoeder en zout toe. Meng dit met een garde goed goed door elkaar
2. Schenk het eimengsel in de kom met de droge ingrediënten en meng met een garde tot een beslag. Schep het beslag in een kleine broodvorm bekleed met bakpapier 
3. Plaats de broodvorm met het broodmengsel in de oven en bak voor 20-25 minuten. Laat het brood na het bakken op een ovenrek afkoelen.

Voedingswaarde per plak (30-40 gram)
Calorieën: 100 
Vetten: 7,5 gram
Koolhydraten: 3 gram
Eiwit: 5 gram
Vezels 6 gram

 

Eet smakelijk!

Groetjes, Maureen

Postadres

Diëtistenpraktijk Salus
Noorder Koeslag 58
8131 VP Wijhe
0570-510074

Aangesloten bij

Kwaliteitsregister Paramedici
nvd.jpg

Voeg me toe!