•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zelf frisdrank maken: 3 recepten

Waarom zou je zelf geen frisdrank maken?

In een handomdraai gemaakt, beter voor het milieu, het bespaart je een hoop geld en het is nog verantwoorder ook. We zetten een aantal leuke recepten op een rijtje.

Probeer het eens! Ook zeker kidsproof!

Hoeveel suikers er precies overblijven na het fermentatie proces is slecht in te schatten en is niet te bepalen. Uiteraard kun je spelen met de hoeveelheid suiker en/of honing.

 

Recept 1: Cassis

 Ingrediënten:

  • 500 gram blauwe bessen
  • 1,5 liter water
  • 100 gram rietsuiker
  • Mespuntje champagnegist

  

Bereidingswijze

Breng de blauwe bessen met het water en de suiker aan de kook.

Laat ze met een deksel op de pan ongeveer 5 minuten zachtjes koken en laat ze daarna volledig afkoelen.

Zeef het sap door een fijne zeef. Druk daarbij met een lepel zoveel mogelijk sap uit de bessen.

Giet het sap in een petfles en doe er een mespuntje champagnegist bij.

Draai de dop stevig op de fles en schud de gist door het sap.

Laat de frisdrank 1 tot 2 dagen bij kamertemperatuur fermenteren tot de fles bijna niet meer ingeknepen kan worden.

Leg de frisdrank in de koelkast en drink hem binnen 7 dagen op. Het liefst met een paar blokjes ijs natuurlijk.

 

Variatietips

Gebruik in plaats van blauwe bessen ook eens frambozen, aardbeien, bramen en alle andere soorten zacht fruit.

 

Recept 2: Frambozen bubbels

Ingrediënten (voor 1,5 liter bubbels)

  • 1,5 liter water
  • 100 gram honing of rietsuiker
  • 250 gram (diepvries) frambozen, gemalen in keukenmachine
  • 1/2 tl medegist
  • Een lege spa-fles of een paar lege plastic flesjes met schroefdop

Bereidingswijze

Meng alles goed en wacht drie dagen totdat het bubbelt.

Zeef de drank in een fles en sluit af. Wacht totdat de fles onder druk staat zodat je weet dat er genoeg koolzuur in zit, zet koel en drink.

Gebruik je bevroren fruit? Wacht dan met het toevoegen van gist totdat de vloeistof op kamertemperatuur is. Met vers, biologisch fruit heb je waarschijnlijk geen gist nodig.

 

Recept 3: Citrusfruit bubbels

Ingrediënten (voor 1,5 liter)

  • 1,5 liter water (of iets minder)
  • 65 ml honing
  • 1,5 citroen, geperst plus rasp van halve citroen
  • 2 minealoa’s, geperst plus rasp van halve mineaola
  • 1 limoen, geperst plus rasp van halve limoen
  • ½ tl kinabast (optioneel)
  • 1/2 tl medegist of gist onderuit een op de fles gistend biertje (of wacht op spontane vergisting)

 

Bereidingswijze

Meng alles goed en wacht drie dagen totdat het bubbelt.

Zeef de drank in een fles en sluit af. Wacht totdat de fles onder druk staat zodat je weet dat er genoeg koolzuur in zit, zet koel en drink.

Gebruik je bevroren fruit ? Wacht dan met het toevoegen van gist totdat de vloeistof op kamertemperatuur is. Met vers, biologisch fruit heb je waarschijnlijk geen gist nodig.

 

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.