•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

RECEPT: Luchtige chocolade-koffie cake

Deze lekkere cake heb ik gemaakt voor de verjaardag van mijn man en hij beviel zeer goed! Het is een lekkere zachte en luchtige cake die ook nog makkelijk koolhydraatarmer te maken is met wat kleine aanpassingen.


Reden genoeg om het recept met jullie te delen! Onderstaande hoeveelheden zijn voor 6 grotere of 8 kleinere stukjes. De cake is voor een paar dagen goed te houden dus een handig recept voor de verspreide visite.

Ingrediënten voor de cakelagen: 

  • 3 Eidooiers
  • 20 gram suiker
  • 1 gram zout
  • 25 gram olie (ik heb zonnebloemolie gebruikt)
  • 40 gram amandelmelk (of gewone koemelk)
  • 3 gram vanille extract 
  • 3 gram oploskoffie 
  • 40 gram bloem
  • 10 gram cacaopoeder 
  • 2 gram baking powder 
  • 3 eiwitten
  • 60 gram suiker (vervang dit door Sukrin voor de koolhydraatarme variant)

Ingrediënten voor de mousse:

  • 50 ml ongeklopte slagroom (opgewarmd)
  • 2 gram oploskoffie 
  • 80 gram donkere chocolade 85%, in stukjes
  • 150 ml ongeklopte slagroom

Overige benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier
  • handmixer
  • zeef
  • spuitzak of plastic zakje waar je een puntje van openknipt

Bereidingswijze van de cake:

Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius.

Meng de eidooiers met de suiker en zout en klop het tot een glad mengsel. Voeg de olie ote en meng het goed door elkaar. Voeg de melk, vanille extract en oploskoffie toe. Meng weer goed. De koffie zal niet helemaal oplossen maar dit maakt niet uit. Zeef de bloem, cacaopoeder en baking powder in het mengsel en meng goed.


Giet de eiwitten in een goed ontvette kom en voeg de 60 gram suiker in 3 delen toe onder het kloppen. Blijf het eiwit kloppen tot het in punten overeind blijft staan.


Meng het opgeklopte eiwit door het chocoalde-koffie beslag en roer langzaam door tot een luchtig geheel.


Vouw het bakpapier netjes in de bakplaat (hoe netter de hoeken zijn gevouwen hoe mooier de cake uit de oven komt) en giet het beslag in het bakplaat. Gebruik de spatel om het beslag mooi te verdelen en goed in de hoeken te krijgen. Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven.


Laat de cake goed afkoelen na de baktijd, verwijder het bakpapier en snij de randen af (en snoep er alvast een hapje van) zodat de cake een mooie rechthoek vormt. Snij deze in drie gelijke delen.


Meng de oploskoffie in de opgewarmde slagroom en los het goed op. Voeg de chocolade toe en smelt de chocolade in de magnetron (1 minuut op hoogste stand) of smelt het au bain marie. Meng goed door en laat het afkoelen in de koelkast of diepvries.


Klop de rest van de slagroom deels op en voeg ondertussen het afgekoelde chocolademengsel toe. Blijf kloppen tot het een mooie stevige mousse wordt. Vul een spuitzak of plastic zakje (en knip een klein puntje van de hoek af) met de mousse.


Pak de eerste plak cake en ga van buiten naar binnen het hele oppervlakte opvullen met een laag mousse. Leg de tweede plak cake er netjes bovenop en herhaal. Je eindigt met een laag mousse bovenop de derde laag cake. Heb je nog mousse over? Je kan dan de zijkanten ook bedekken.


Gebruik een mes of spatel om de mousse mooi glad te strijken.


Zet de cake weg in de koelkast en snij hem aan voor het serveren.

Hieronder de voedingswaarde en koolhydraten van de cake ter vergelijking met een stuk appeltaart.


  1/6 stuk met SUIKER       1/8 stuk met SUIKER      1/6 stuk met SUKRIN      1/8 stuk met SUKRIN      Stukje (=115 gram) appeltaart     

calorieën              355 266 289 212 260
koolhydraten (in gr)            29 22 13,3 10 37

 

 

Eet smakelijk!

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.