•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrijdag kliekjesdag

Ik ben thuis opgegroeid met kliekjes dag.

Met 5 kinderen (waarvan 3 tieners) op een boerderij werden er flinke porties gekookt waar er toch wel eens iets van overbleef. Vaak werd dan op de vrijdag of zaterdag een kliekjesdag gehouden.

Nu ik met zwangerschapsverlof thuis zit is kliekjesdag weer wekelijks teruggekomen.

De vrijdag is namelijk de dag dat ik alleen zorg voor een hyperactieve peuter en een baby die de borst krijgt. Tel daarbij op dat ik mijn middagdutje die dag moet missen en er blijft weinig energie over aan het einde van de dag om óók nog eens te moeten bedenken wat we die dag gaan eten.

 

Ik vind kliekjesdag ideaal:

  • Alles is snel op tafel gezet omdat het alleen hoeft te worden opgewarmd
  • Er is iets voor iedereen, dus ook de hyperactieve peuter eet meestal zonder gemor
  • Ik hou er niet van om eten weg te moeten gooien en kliekjesdag helpt hier fantastisch bij
  • De koelkast is ook weer leger waardoor de wekelijkse boodschappen erin passen
  • En uiteraard: Ik heb een taak minder op die dag wat mij weer energie en stress scheelt


Sommige kliekjes lenen zich er uitstekend voor om gewoon op te warmen en te eten, maar er zijn ook dagen dat ik toch in de keuken sta om de kliekjes in een andere maaltijd te verwerken. Doe jij dit thuis ook?

Heb je deze 4 typen gerechten wel eens met kliekjes gemaakt?

 

Kliekje op de pannenkoek / wrap

Of het nu nasi is, een Mexicaanse bonenschotel of pasta, alles combineert prima met een pannenkoek. Pannenkoeken zijn neutraal van smaak waardoor er eigenlijk alles op past. En het zelfde geldt voor de wrap.

Kliekjes in de soep

Gerechten met rijst, pasta en aardappelen zijn allemaal in een soep te verwerken. Met bouillon, extra groenten en eventueel een blik bonen of extra aardappelen om de soep te binden ben je binnen 15 minuten klaar!

Kliekjes in een omelet

Een paar eieren klutsen, peper en zout erbij en je bent al klaar. Alles in de pan, deksel erop en het vuur laag zetten. Geen omkijken na en ook weer met 15 minuten een maaltijd op tafel!

Kliekjes als vulling in een hartige taart

Een hartige taart heeft meer oventijd nodig, maar daar staat tegenover dat je de taart in kwestie makkelijk de avond van te voren al klaar kan maken en zelfs koud kan eten.

Bonus: Kliekje als lunch

Eet je wel eens kliekjes als lunch? Probeer het eens zou ik zeggen. Zolang je in de gelegenheid bent om thuis te werken kun je makkelijk het restje groenten in een kleine omelet verwerken of een gehaktballetje als broodbeleg eten. Zo heb je een stevige lunch waarop je goed de middag door kan komen, eet je makkelijker meer groenten en heb je zonder moeite toch meer afwisseling in je maaltijden.

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.