•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Uitgeprobeerd: Blue Band Fruit & Groente spread

Mijn kleine druif is op het moment van schrijven alweer 9 maanden oud. De tandjes komen door, ze kan al een paar tellen zelfstandig zitten en we kijken uit naar het moment dat ze het kruipen door krijgt.

Eten gaat als een tierelier en ik ben op zoek naar voldoende variatie voor haar in het eten. Brood bevalt haar prima en ik vond al snel dat smeerkaas, jam en leverworst veel te beperkt was. Pindakaas, avocado en hummus lust madammeke ook maar ik wilde meer alternatief broodbeleg. Dan kom je snel uit in de zoete hoek, maar ik heb geen zin haar te sterk gezoete belegsoorten aan te wennen.

En toen viel een pakketje in de bus van Blue Band! Met een bordje en een informatiefolder voor hun nieuwe broodbelegsoorten! Ik kende deze nog niet dus ik heb ze aangeschaft om uit te proberen.

Wat is het?

De Fruit & Groente spreads komen in 3 verschillende smaken: Abrikoos & Pompoen, Appel & Wortel en Aardbei & Bietjes. Het is bedoeld voor kinderen. Een zoet broodbeleg die ook het goede van groente en fruit levert. Dit broodbeleg is blijkbaar al een tijdje op de markt maar is mij niet eerder opgevallen omdat ik het schap met zoet broodbeleg oversla. Toen ik ook op zoek ging naar deze spread moest ik goed zoeken voor ik ze kon vinden.

Wat zit erin?

In de Abrikoos- Pompoenspread zitten de volgende ingrediënten:

Fruit 29% (gedroogde abrikoos 12% (bevat SULFIET), rozijnen, bananenpuree), pompoenpuree 21%, kikkererwten 20%, water, koolzaadolie, pectine, verdikkingsmiddel (guargom, xanthaangom), natuurlijk aroma, voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat).

Dit vind ik een prima samenstelling! Een spread die voor 50% uit fruit en groente bestaat (weliswaar ook gedroogd fruit maar daar kom ik zo op terug), 20% uit kikkererwten en de rest koolzaadolie en hulpstoffen.

Welke claims maakt de fabrikant en klopt het?

Op de site van Blue Band staat het volgende:

1. Het zit boordevol groente en fruit en bevat geen toegevoegde suikers.

2. De zoete smaak is afkomstig van de suikers die van nature aanwezig zijn in de ingrediënten.

Met betrekking tot punt 1: er zitten inderdaad geen toegevoegde suikers in, maar de fabrikant voegt wel rozijnen en bananenpuree voor de zoete smaak toe. Van de 29% fruit is 2/3 rozijnen en banaan!

En daarop volgend punt 2: Ja, de claim klopt, maar de rozijnen en banaan zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor en niet de abrikoos en pompoen waarnaar deze smaak is vernoemd.

De smaaktest

Dit is wel lekker broodbeleg! Ik ben in de loop der jaren zoet afgewend en de smaak van pure suiker bevalt mij absoluut niet meer. Jam zul je mij niet snel zien eten. Deze broodbelegsoorten zijn zoet maar zijn veel zachter en smaakvoller.  Ook de kleine druif heeft dit broodbeleg goedgekeurd.

Eindconclusie

Dit broodbeleg is een blijvertje. Het is niet goedkoop vergeleken met jam (prijs ligt tussen € 2,40 - 2,55 afhankelijk of je het bij de Jumbo of de AH koopt), maar dit is ook niet raar als je bedenkt dat je geen pot suiker koopt zoals het bij jam het geval is.

Dit broodbeleg is ook prima te gebruiken door de yoghurt, kwark of als dipje.

Je kan het ook prima gebruiken in plaats van appelmoes bij het warme hapje om bv. groenten zoals spruitjes iets zoeter te maken zonder er een suikerbom van te maken.

Eet smakelijk!

Postadres

Diëtistenpraktijk Salus
Noorder Koeslag 58
8131 VP Wijhe
0570-510074

Aangesloten bij

Kwaliteitsregister Paramedici
nvd.jpg

Voeg me toe!