•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Wie krijgt vaker z'n zin? Je Engeltje of je Bengeltje?

Heb je wel eens het gevoel dat er 2 stemmetjes in je hoofd strijden om je aandacht?

De één zit vol goede voornemens en verstandige beslissingen: “Morgen op tijd uit bed, dan kan ik veel werk gedaan krijgen.”

De andere steekt de kop op wanneer de wekker gaat:”Nu er al uit gaan? Maar we liggen net zo lekker! Druk maar een paar keer op de snoozeknop, we gaan er zo wel uit.”

En zo verslaap je je weer. Het gevolg is dat je flink er de balen in hebt. Waarom geef je elke keer weer toe terwijl je nog zo eengoede voornemen had gemaakt?

Het impulsieve en het reflectieve systeem

In 2004 hebben de onderzoekers Strack en Deutsch deze 2 stemmetjes het impulsieve en het reflectieve systeem genoemd. Het impulsieve systeem zit als een duiveltje op je schouder: “Doe lekker waar je NU zin in hebt!” Net een klein bengeltje die doet wat die wil.

Het reflectieve systeem is het engeltje op je schouder: “Wees verstandig, denk na!”

Wanneer je een keuze wilt maken dan willen het bengeltje en het engeltje alletwee jouw aandacht te pakken krijgen. Beide willen namelijk hun zin hebben.

Maar wie wint er?

Als je leefstijlpatronen wilt veranderen merk je past echt hoe sterk deze 2 kunnen botsen. Wie 'wint' er het meeste in je eigen geval? Als je keer op keer merkt dat het Bengeltje de overhand heeft dan is het slim om te onderzoeken waardoor dit komt.

Je Bengeltje is (hoe vreemd het misschien klinkt) je beste vriend

Stel je wilt afvallen en hiervoor minder gaan snoepen, maar je Bengeltje weet je toch steeds te overtuigen die reep chocolade ‘lekker helemaal op te eten’. Wat dan belangrijk is je te realiseren is dat je Bengeltje, net zoals je Engeltje, het beste met je voor heeft. Je Bengeltje weet namelijk dat jij OP DAT MOMENT slecht in je vel zit en wil dit voor je oplossen. Alleen is je Bengeltje de meester in de korte termijn ‘oplossingen’ zonder er verder over na te denken. Dus wanneer de reep chocolade op is en je Bengeltje zijn werk heeft gedaan, is het vervolgens je Engeltje die zegt 'Ja maar dit was toch niet de bedoeling? we willen toch afvallen?'

Wat kun je nu al doen?

Schrijf eens op wanneer je steeds toegeeft aan het Bengeltje. Ben je afgeleid, ben je meerdere dingen tegelijk aan het doen, heb je honger of ben je moe? In deze situaties zal het Bengeltje je gedrag bepalen. Maar ben je uitgerust en gemotiveerd, dan zal het Engeltje juist je gedrag sturen.

Kan het zijn dat je Bengeltje steeds in dezelfde situaties het laatste woord heeft?

Hoe kun je deze 2 samen voor je karretje spannen?

Vraag je af waar die reep chocolade voor staat: is het echt de smaak die je wilt proeven (hint: in 99% van de gevallen is je antwoord hier 'Nee') of zit er een andere vraag eronder: Gebruik je het snoepmoment om te ontspannen? Is het een beloning voor je na een dag hard werken?

Wat kun je gebruiken als alternatief voor de reep chocolade? Zet hier je Engeltje bij in! Je Engeltje is de meester in goed naar de lange termijn gevolgen te kijken. Maar die vergeet naar het nu te kijken en hier rekening mee te houden. En daar helpt je Bengeltje bij. Want regelmatig ontspannen en genieten is net zo belangrijk voor nu als voor later.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je een afspraak maken? Neem dan vooral contact op en stel je vraag.

PS: Een tip van een cliënt voor als je je een beetje opgelaten voelt door je bengeltje ook je bengeltje te noemen... noem hem Trump.

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.