•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Groenten en fruit maximaal vers houden

Met tropisch weer, net wanneer je er het meest van kunt genieten, bederven fruit en groenten het snelst. Ik vind het altijd erg jammer om fruit en groenten weg te moeten gooien. Ik heb in de loop der tijd ontdekt dat het veel uitmaakt waar je wat bewaard.

Hieronder een aantal van mijn favoriete tips en trucs om groenten en fruit zo lang mogelijk vers te houden.

De voorraadkast / kelder

Aardappelen

Bewaar aardappelen met een appel, hierdoor lopen aardappelen veel langzamer uit. Bewaar aardappelen ergens droog, koel en donker. Let erop dat je aardappelen ver van uien vandaan bewaart. Uien bederven sneller als ze naast aardappelen liggen.

De fruitschaal

Bananen

Bananen staan erom bekend dat ze samen met ander fruit op de fruitschaal snel bederven. Dit komt door de rijpingshormonen die bananen verspreiden. Dit proces kun je vertragen door het uiteinde van de bananentros in huishoudfolie te wikkelen. Zo voorkom je ook dat ander fruit op de schaal sneller bederft. Wil je bananen nog langer houdbaar maken dan kun je van de losgetrokken bananen het uiteinde in huishoudfolie wikkelen.

Tomaten

Tomaten zijn een stuk smaakvoller als ze buiten de koelkast worden bewaard. Een schaal apart voor tomaten ziet er ook erg mooi uit in de keuken. Let erop dat je de (over)rijpe tomaten als eerste gebruikt in de keuken.

De koelkast

Aardbeien en ander zacht fruit

Was aardbeien en ander zacht fruit en bessen in azijn en water (verhouding 1:10). Zo zijn ze een paar dagen langer houdbaar. Je proeft trouwens niets van de azijn.

Champignons

Champignons houden van koelkasten, maar kunnen slecht tegen vocht. De plastic bakjes waarin champignons worden gekocht zijn erg goed in vocht vasthouden. Stop de champignons bij thuiskomst in papieren zakken, zo heb je er langer plezier van.

Tot slot, fruitvliegjes!

Ik word altijd een beetje kriebelig van fruitvliegjes. Gelukkig kun je de aanwas van fruitvliegjes simpel beperken.

Om ze in te perken pak je een glas waarin je een stukje fruit (banaan, appel of doorgesneden druif) legt. Eroverheen gaat een laag huishoudfolie waarin je een paar gaatjes prikt met een vork of tandenstoker. Fruitvliegjes worden aangetrokken door de suikers en kruipen door de gaatjes naar binnen. Eruit komen lukt ze vervolgens niet. Wel met regelmaat schoonmaken anders gaan ze eitjes leggen en krijg je een glas larven. 

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.