•  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Het beschermende effect van B-vitamines bij chronische stress (Week van de Werkstress)

Het is de week van de werkstress!

Chronische werkstress in een baan die niet bij mij paste zorgde ervoor dat ik vijf jaar geleden overspannen thuis kwam te zitten. Zo merkte ik hoe groot de impact van stress kon zijn op je welbevinden en energiepeil. En vooral hoe het langzaam maar zeker een groter effect op je gezondheid heeft waardoor je vaak te laat bent met het serieus nemen van signalen.

Gelukkig kon ik mijn eigen kennis over voeding inzetten om mijn herstelperiode kort te houden en weer snel op te knappen. Zo ondervond ik ook de kracht van een goed voedingspatroon. Het menselijk lichaam kan veel problemen herstellen maar ook voorkomen mits het de bouwstoffen krijgt die hiervoor nodig zijn.

Het thema van dit jaar is werkplezier

Vandaag de dag werk ik met meer plezier dan ooit in mijn eigen praktijk. Ik werk nu samen met een collega en heb plannen om nog meer aan mensen aan te kunnen bieden. Dit werkplezier vertaalt zich deze week naar verschillende blogs waarin ik mijn kennis deel over hoe ikzelf stress heb aangepakt. Met eten uiteraard!

Vandaag krijgen de B-vitamines de spotlight

B-vitamines beschermen de bijnieren doordat ze de stressreactie van de bijnieren op cortisol verminderen. De bijnieren moeten namelijk cortisol kunnen maken op het moment dat dit nodig is, maar raken uitgeput door het constant moeten produceren van cortisol door stress. B-vitamines hebben een beschermende functie doordat ze de o.a. bouwstenen zijn voor de hormonen GABA, serotonine en dopamine.

 • GABA (Gamma-aminoboterzuur) zorgt voor een kalmerend effect op de prikkelverwerking en werkt het stressverlagend
 • Dopamine heet ook wel het gelukshormoon omdat de afgifte ervan ervoor zorgt dat we ons ‘lekker’ voelen
 • Serotonine heeft een kalmerend effect

Waar zitten de B-vitamines in? 

Vitamine B1 zit in: eidooier, gierst, haver, noten, pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad, peulvruchten, zilvervliesrijst en avocado.

Vitamine B2 zit in: melk, melkproducten, vlees, aardappelen, bruinbrood en groenten.

Vitamine B3 zit in: veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, peulvruchten en aardappelen

Vitamine B5 zit in: alle groenten, aardappelen en peulvruchten. De beste bronnen zijn lever, nier, eidooier en graanproducten.

Vitamine B6 zit in: dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Belangrijke bronnen in Nederland zijn aardappelen, groenten, volle graanproducten, vlees en melk.

Vitamine B11 of Foliumzuur zit in: bladgroenten, lever, eieren en ongeraffineerde graanproducten.

Vitamine B12 zit alleen in: dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel, kaas en eieren. Lever bevat zeer veel vitamine B12.

Hoe ziet een dagmenu in de praktijk dan uit?

Ontbijt: Havermoutpap gemaakt met (volle) melk en op smaak gebracht met een stuk fruit, pijnboompitten en zonnebloempitten

Tussendoor: Een snee volkorenbrood besmeert met (gras)boter, belegd met avocado, vis of een ei

Lunch: Een soepmaaltijd met wortel, paprika, linzen, olijven, gehakt en een lepel room. Een snee volkorenbrood erbij om mee te dopen. 

Tussendoor: Een stuk fruit en een handje noten. Als je laat de warme maaltijd gebruikt pak je nog een beker kefir of karnemelk.

Warme maaltijd: Een ovenschotel van bataat (zoete aardappel), aubergine, pompoen, ui, kikkererwten met olijfolie of koolzaadolie toegevoegd. De vleesliefhebber voegt kip toe. 

In de avond: Een klein schaaltje volle kwark.

 

Eet smakelijk! Stephanie

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.