•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De 2 belangrijkste lessen die ik in 2019 heb geleerd

Het is kerst 2018

En ik heb mijzelf een week vakantie gegeven met de feestdagen. Het was een week waarin ik maar niet kon ontspannen. Ik had een vol en druk hoofd en heb uiteindelijk floating nodig gehad om te kalmeren. Het was alsof ik vast zat in een hogere versnelling.

Het was HET signaal dat ik hier iets aan moest doen.

Het is kerst 2019

En ik heb mijzelf een week vakantie gegeven met de feestdagen. Het was een week waarin ik kalmpjes wat aan het rommelen ben in huis, feest vier met familie in Groningen en wat werkgerelateerde dingen rustig afrond. Ik ben ontspannen, heb energie en veel plannen voor het nieuwe jaar.

Waardoor is dit verschil ontstaan?

Is er minder werk te doen geweest in de laatste weken?
Nou nee, het was een bovengemiddelde drukke december in de praktijk waardoor er zelfs werk is blijven liggen.
De kleine is 21 i.p.v. 9 maanden oud, ze heeft minder dutjes nodig ( en slaat ze zelfs al over) en eist nu meer aandacht op omdat ‘mama moet helpen’, ‘mama stappen’, ‘mama buiten’ en ‘mama mama mama MAMA!’.
Dat is het dus ook niet.

Wat dan wel? Deze 2 belangrijke lessen die ik niet heb willen missen.

Les 1: Zonder verwachtingen heb je ook geen teleurstellingen

Ik dacht dat ik niet zo’n moeder zou zijn, maar ik ben toch echt zo’n moeder geweest die verwachtingen had. Die moeder die een mooie dag gepland had en vervolgens iets heel anders voorgeschoteld kreeg.


Want als je zin hebt in een rustige wandeling en een dochtertje hebt die geen zin heeft in een wandeling. Nou, dan krijg je dus ook geen rustige wandeling. Ik moe, zij boos en overstuur.


Maar wat had ik dan gedacht? Je eigen kind is geen verlengstuk van jezelf, maar een klein mensje die haar eigen ideeën en plannen heeft. Ik kan dus haar onmogelijk opleggen om iets leuk te vinden alleen omdat ik het wil.


Dus nu zijn onze gezamelijke dagen een stuk rustiger. Ik laat haar zoveel mogelijk de dag leiden, we doen alles in haar tempo en ik verwacht NIETS van de dag. Het is nog geen enkele keer tegengevallen! Zalig!

Les 2: Rust nemen zonder voorwaarden

Wat bedoel ik hiermee? Een jaar geleden zag mijn vrije dag er zo uit: kind in bed, ik eten en daarna aan de slag in het huis. Wasje doen, opruimen, je kent het wel, die klusjes die altijd gedaan moeten worden.


Wanneer ik dan eindelijk kon gaan zitten met een boek, werd mijn kind alweer wakker! Niks uitrusten!


Toen ik mij alweer aan het einde van mijn vrije dag gesloopt voelde ging er eindelijk een lichtje branden.


Waarom wilde ik zoveel doen? Waarom ‘moest’ altijd eerst iets af zijn voor ik ‘mocht’ ontspannen? En ook: waarom dacht ik steeds dingen af te kunnen maken die onmogelijk af te maken zijn? Want laten we wel wezen: het huishouden is. Nooit. Af.


Dus nu ga ik eerst zitten en iets voor mijzelf doen als madammeke in bed ligt. Dat huishouden kan namelijk ook MET kind erbij. En anders wacht ik tot het weekend. Er woont namelijk nog een andere volwassene in dit huis die mee kan doen. Ik hoef het namelijk ook niet alleen te doen.

Je kan niets veranderen als je geen vragen stelt

Deze 2 lessen heb ik alleen kunnen leren met behulp van mindfulness. Door mijzelf op de moeilijke momenten de vragen te stellen wat er nu aan de hand is, hoe ik mij voel en wat ik met deze informatie wil doen heeft mij geholpen deze inzichten te krijgen.

Wat heb jij over jezelf geleerd dit jaar?

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.