•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Blijvend resultaat door deze 9 stappen

2018 gaat van start en het gaat een zeer interessant jaar worden weet ik nu al!

Terugkijkend op de afgelopen jaren ben ik nu bijna  10 jaar aan het werk als diëtist en meer dan 6 jaar werkzaam in mijn eigen praktijk.

Een uitgelezen moment om de afgelopen 9 jaren samen te vatten in de 9 cruciale stappen die je kan zetten om van 2018 het jaar te maken dat je blijvend af valt.

1. Doe wat bij je past

Ga geen koolhydraatarm dieet volgen als je dol op brood bent.

Ga niet ontbijten met kwark als je dit niet lekker vindt. Ga sowieso niet een groot ontbijt gebruiken als je moeite met eten hebt aan het begin van de dag.

Iedereen heeft eetgewoonten die in je voordeel werken. Ga na hoe je deze goede gewoonten kunt versterken. Kook je graag? Probeer dan nieuwe recepten uit.

Heb je een regelmatig eetpatroon? Leg dan de focus op WAT je eet op die momenten.

Vaak kom je er dan achter dat je al een hoop goed doet, wat de laatste aanpassingen in je eetpatroon een stuk eenvoudiger maken.

2. Wat wil je nu ECHT bereiken?

Wat wil je bereiken met je gewichtsafname? Wat verwacht je dat dit je op gaat leveren?

Fitter worden? Minder moe zijn? Minder vaak ziek zijn?

Wat kan je nog meer doen naast je voeding aanpassen op dit te bereiken?

Ga sporten voor meer fitheid. Ga eerder naar bed om voldoende te slapen. Werk aan je tijdsmanagement als werkstress een factor is die van invloed op je eetgewoonten is.

Regelmatig wordt afvallen gebruikt als afleiding van het ‘echte probleem’. Het kan makkelijker zijn om je te focussen op de repen chocolade ’s avonds op de bank als je een baan hebt waar je niet op je plek bent.

Wees daarom eerlijk naar jezelf toe en durf jezelf de vraag te stellen waar je echte behoefte ligt.

3. Focus op meer eten van gezonde producten i.p.v. minder van de ongezonde producten

Door meer gezonde producten aan je voedingspatroon toe te voegen los je twee problemen in 1x op: Ten eerste krijg je meer voedingsstoffen binnen waar je lichaam en geest baat bij hebben en je je al fitter zult gaan voelen.

Ten tweede zit je vol van de gezonde producten waardoor je automatisch minder trek hebt in de ongezonde snaaierijen.

Door je focus te verleggen naar wat je wel mag en zelfs moet eten i.p.v. de ‘verboden’ producten maak je eten een stuk plezieriger voor jezelf. En het is nog smakelijker ook!

4. Kies voor kwaliteit en niet voor de hoeveelheid

Light, mager, minder suiker, suikervrij, vetvrij...

Uitgeklede voedingsmiddelen zorgen helaas ook voor een onvolwaardige voeding waardoor ons lijf schreeuwt om vitamines, mineralen en meer.

Hierdoor kunnen veel mensen het eten over de dag wel in de hand houden maar gaan ze in de avonduren de mist in. Want het lichaam heeft niet gekregen wat het nodig heeft, en zoekt naar compensatie.

Kies daarom voor volle zuivel in plaats van de laatste magere variant. Volle zuivel vult en verzadigd namelijk veel beter... waardoor je veel later pas weer trek krijgt in iets anders.

Gevolg: je eet zo toch minder op een dag.

5. Nudging: Kleine aanpassingen – groots effect

Nudging is de Engelse term voor ‘ een duwtje in de goede richting’. In de praktijk houdt het in dat door het gewenste gedrag aantrekkelijker te maken je makkelijker je gedrag aanpast.

Een leuk voorbeeld is deze pianotrap in Stockholm.

Alleen door het toevoegen van geluid gingen meer dan 60% van de mensen de trap gebruiken in plaats van de roltrap.

Om beter en gezonder te eten werken eetregels als nudge prima. Mijn eigen favoriet is Michael Pollan’s boek Food Rules waarin regels staan zoals ‘eet niets wat je overgrootmoeder niet als eten herkent’, ‘ eet alle junkfood die je wilt, zolang je het zelf maakt’ en ‘koop niets met ingrediënten waarvan een 8-jarige de naam niet kan uitspreken’. 

6. Ken jezelf

Waar moet je extra rekening mee houden? Welke eetgewoontes slippen steeds weer terug in je eetpatroon?

Ik moet zelf opletten dat ik ‘s middags bij thuiskomst niet ga snaaien voor het koken.

Direct een handje noten of een schaaltje kwark eten helpt mij uitstekend om snoepen te voorkomen.

Ben je misschien een excuus-truus? Zo iemand die elke mogelijkheid aangrijpt om toch dat pak koekjes te pakken, want ‘het is zo zielig voor mijn kinderen’ of ‘ik heb er nu wel eentje verdient’.

Weet je wat je ook verdient? Een gezond en fit lijf!

7. Doe het samen

Samen doen betekent niet alleen steun van je huisgenoten krijgen, maar ook hulp buiten de deur te zoeken als dit beter bij je past.

Denk aan een diëtist of coach. Zo weet je al vaak met 1 gesprek of je op de goede weg bent en waar je de komende periode het beste op kunt focussen qua aanpassingen.

Schroom dus niet om hulp te zoeken. Je gaat tenslotte ook jaarlijks naar de tandarts voor controle ook al poets je elke dag je tanden.

Ik zie te vaak mensen op het moment dat ze al zoveel zelf hebben geprobeerd dat ze voor hun gevoel alles hebben gedaan... behalve gewoon gezond eten. En dan denk ik altijd weer: “Was nu toch 5 jaar eerder gekomen, dat had je zoveel gedoe gescheeld”.

8. Pas niet alleen je eten aan, kijk ook naar je leefstijl

Bewegen, wel/niet roken, hoe laat ga je naar bed?

Een goede nachtrust, voldoende ontspanning nemen en regelmatig bewegen zijn net zo belangrijk om een gezond gewicht te bereiken als werken aan je eetgewoonten.

Uitgerust wakker worden omdat je op tijd naar bed bent gegaan  gaat namelijk snaaigedrag in de middaguren tegen.

Over de dag de ontspanning opzoeken voorkomt het gevoel van onrust wat je kan overvallen  ’s avonds op de bank als je eindelijk neerploft.

9. Hou je resultaat in de gaten

Je hebt het voor elkaar gekregen! Die kilo’s zijn er van af, maar hoe nu verder?

Maak niet meer de fout door al je aanpassingen los te laten met het idee, nu mag het! Want als je dat denkt dan heb je de andere 8 stappen niet goed toegepast! Wil je blijvend afvallen dan heb je zeker jezelf extraatjes toegestaan, maar ben je kritischer gaan kijken naar wat je eet en ben je bewuster keuzes gaan maken.

Blijf jezelf monitoren door je (2) wekelijks te wegen om zo je gewicht vast te houden.

Hou regelmatig een dag een eetverslag bij om te checken of er geen extraatjes in sluipen.

Stel jezelf regelmatig de vraag waar je ècht behoefte aan hebt als je een zoet- of zoutbehoefte ervaart ook al zit je maag vol.

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact op of maak zelf een afspraak.

Als je deze site wilt gebruiken dan accepteer je automatisch onze (calorievrije) cookies.